Фидел Кастро призова: Не на ядрената война!

Фидел Кастро призова: Не на ядрената война!

Фидел Кастро призова: Не на ядрената война!

За пореден път лидерът на кубинската революция Фидел Кастро призова отново човечеството да направи всичко възможно, за да не допуска ядрена война и да спре глобалното затопляне, предаде РИА „Новости“.

„Грозят ни много опасности, но две от тях - ядрената война и климатичните изменения, са решаващи”, заявява Кастро, който от години е един от най-яростните противници на ядрените оръжия.

„Броят на атомните бомби в хангарите вероятно е над 20 хиляди. Само сто от тях са достатъчни да причинят ядрена зима, която за кратко време ще доведе до мъчителната смърт на всички човешки същества на планетата“, убеден е Кастро.

Народът на САЩ също ще стане жертва на неизбежната трагедия, твърди Фидел Кастро. В Европа вече назрява възмущение заради масовата безработица, глада, спада в доходите, дълга, дискриминацията, лъжите, политиките и бруталните репресии от пазителите на реда, допълни Кастро.

През последните няколко месеца напрежението в световен мащаб се покачи, заради отказа на Иран да спре да обогатява уран и да прави опити да създаде ядрено оръжие. Стигна се до там, че Израел да заплаши Техеран с въздушно нападение.

На фона на задълбочаващия се конфликт Иран изрази готовност да възобнови преговорите в Турция с „шесторката” (постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН и Германия) по ядрените въпроси. „Предполагам, че Турция ще бъде най-подходящото място за организиране на дискусията, но този въпрос трябва да се съгласува между страните”, заяви министърът на външните работи Али Акбар Салехи в хода на съвместна пресконференция с турския министър на външните работи Ахмед Давотуглу, предаде ИТАР-ТАСС.

Салехи съобщи, че Турция е откликнала позитивно на идеята да приеме участниците в преговорите, за което е информирана върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политика на безопасност Катрин Аштън. „Важно е преговорите да продължат. Турция поддържа най-позитивно движение в това направление”, заяви от своя страна Давутуглу.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ