Япония, месец след трагедията

Япония, месец след трагедията

Япония, месец след трагедията

С минута мълчание японците отбелязаха един месец от деня на опустошителното земетресение със сила 9.0 по Рихтер и последвалото го цунами. Точно в 08:46 часа българско време в североизточната част на страната беше почетена паметта на жертвите, които вече са над 13 хил. души по официални данни. Оцелелите в кризисните центрове запазиха минута мълчание с наведена глава и допрени ръце в знак на молитва, съобщи BBC. 

Стотици хиляди души в страната са обезверени и отчаяни. Природната катастрофа на 11 март 2011 г. стана повод за смъртта на десетки хиляди, а около 15 хил. все още се водят в неизвестност. Вероятността по-голямата част от тях да са оцелели месец след катастрофата се смята за незначителна. 150 хил. души са без дом и продължават да обитават временните убежища. Няколко села близо до североизточня бряг на страната бяха пометени от чудовищното, 10-метрово цунами. Специалистите все още се борят с възстановяването на охладителната система в японската АЕЦ „Фукушима 1”, чиято повреда заради земетресението стана повод за опасно прегряване на реакторите.

Японския премиер Наото Кан изрази благодарността си към хората по целия свят, които са помогнали на народа му. В отворено писмо, публикувано в няколко вестника, той заяви, че международната подкрепа е създала надежда в едни от най-тежките времена за страната. Вчера, по време на посещение в един от пострадалите рибарски градове в страната Кан заяви пред журналисти, че страната му не се е съобразила със съседите и местните жители, изливайки в Тихия океан радиоактивна вода от авариралата АЕЦ „Фукушима-1”. Той обеща на местните жители, които се прехранват с риболов, че държавата ще ги подкрепи, за да възстановят поминъка си. "Правителството ще работи със всички сили за вас. Никога няма да ви изоставим", каза той на оцелелите в град Ишиномаки.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ