Япония с първи успешен опит за добив на шистов газ

Япония с първи успешен опит за добив на шистов газ

Япония с първи успешен опит за добив на шистов газ

Япония за първи път успешно доби шистов петрол от находище в префектура Акита на остров Хоншу. Изпълнител на проекта е Japan Petroleum Exploration Company Limited.

Фирмата от дълго време разработва първото в Япония находище на шистов петрол, предаде БТА. Според съобщението й, обемът на запасите на това находище в Акита е около 5 милиона барела. Количеството не е много - около 10% от годишните нужди на страната.

Днешният успех обаче може да стане истински пробив за Япония в областта на разработването и производството на технологии за добив на шистов петрол, сочи ИТАР-ТАСС.

Добивът на този ресурс е сложен и изисква най-съвременни технологии. Затова в момента той все още не е станал конкурент на "обикновеното черно злато".

В последно време се отбелязва тенденция към активно развитие на отрасъла с добива на шистов газ, отбелязват чуждестранни експерти. Особено в САЩ, където са концентрирани основните световни шистови запаси - около 52%.

Цените на акциите на петролните компании на Токийската фондова борса са скочили средно с около 10 на сто. Така пазарът реагира на съобщението, че Japan Petroleum Exploration Company Limited за първи път успешно е добила шистов петрол от собствено находище.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ