Япония ще намали вноса на петрол от Иран

Япония ще намали вноса на петрол от Иран

Япония ще намали вноса на петрол от Иран

Япония ще предприеме конкретни стъпки, за да намали зависимостта си от вноса на петрол от Иран. Това съобщи финансовият министър в страната, цитиран от BBC. Изявлението беше отправено от него по време на съвместна пресконференция след среща в Токио с американския министър на финансите Тимъти Гийтнър. САЩ приветства решението.

Тимъти търси подкрепа от Китай и Япония за по-строги международни санкции срещу Иран, в борба с програмата й за разработване на ядрено оръжие. Вчера той отправи призив към Пекин да намали петролната си зависимост от Иран, но не получи същия отговор.

Японският финансов министър Джун Азуми заяви, че в последните 5 години страната му е намалила вноса на горива от ислямската република и планира да свие повече този дял, който сега възлиза на 10%. Япония е вторият най-голям потребител на иранския петрол. Тя вече призова страните от Арабския залив да увеличат доставките си, за да компенсира недостига след мерките срещу Иран. В момента вноса в страната е от ключово значение заради недостига на електричество в нея след ядрената криза на 11 март.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ