104 станаха жертвите на потъналия южнокорейски ферибот

104 станаха жертвите на потъналия южнокорейски ферибот
Южнокорейските власти потвърдиха смъртта на 104 души, загинали при потъването на ферибота „Севол” преди 6 дни. 
 
Плавателният съд се преобърна в морето и потъна за 2 часа по пътя си от пристанище Ичеон на северозапад към южния корейски остров Чеджу. Той превозваше 476 души, поне 325 от които бяха гимназисти, придружени от учителите си. 174 от пътниците бяха спасени незабавно след началото на трагедията. Оттогава няма открити други оцелели. В неизвестност се водят все още 198 души на борда. Смята се, че са загинали, посочва Би Би Си.
 
Телата на хората, чиято смърт е потвърдена, са били извадени от водолази, успели да проникнат в потъналия съд. В операцията се използва подводен робот. Специалисти твърдят, че много от останките на хората, които все още не са открити, са заклещени в ресторанта на ферибота. 
 
Част от членовете на екипажа са арестувани по обвинение, че не са успели да евакуират всичките пътници. На превозваните хора е било наредено да останат в кабините и стаите си, след като екипажът изпаднал в паника в момента, когато трябвало да им каже дали да напуснат кораба. Много от намерените жертви в потъналия ферибот са облечени със спасителни жилетки. 
 
Капитанът е обвинен в престъпна небрежност при изпълнение на служебните си задължения и нарушения на правилата на мореплаване. Упрекван е, че първоначално на децата е било наредено да останат в каютите си и напускането на кораба се е забавило с около 40 минути, което е било фатално. Той се защитава с аргумента, че е забавил евакуацията заради бурното море и отсъствието на спасителни кораби.
 
Южнокорейският президент Пак Кън Хе определи действията на капитана и екипажа като „напълно непонятни, неприемливи и равносилни на убийство”. Тя осъди тяхното „невъобразимо” решение да напуснат кораба и по този начин да се спасят, докато стотици са били все още блокирани и са потъвали с него.
 
Осъдителната реакция на президента, в която Пак обещава виновните за инцидента да понесат „наказателна отговорност”, дойде след появата на запис, показал паниката и нерешителността, обхванали хората на мостика, докато 6825-тонния плавателен съд се наклонил и преобърнал.
 
По първоначална информация фериботът е направил рязък завой и после се наклонил на една страна, преди да потъне. Възможно е това да се дължи на разместване на товара, който е превозвал.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ