18 загинали и над 240 ранени при безредици в Узбекистан

18 загинали и над 240 ранени при безредици в Узбекистан

18 загинали и над 240 ранени при безредици в Узбекистан

Поне 243 души получиха различни степени наранявания и са откарани в  болници, а най-малко 18 души са загинали при тежки безредици, избухнали в Узбекистан, предадоха световните осведомителни агенции.

149 от ранените са получили първа помощ и са освободени за лечение у дома след безредиците, които избухнаха в Узбекистан. Недоволството се разрази заради плановете на Ташкент да отмени правото на суверинитет на областта Каракалпакстан, което й позволява да се отдели от страната. За жертвите на безредиците съобщи говорител на генералната прокуратура на Узбекистан.

Сред пострадалите са и 38 служители на реда. 94 души от ранените остават в болница. По времето на Съветския съюз Каракалпакстан като автономен регион е включен в Хорезмската ССР, по-късно - в Киргизката АССР. Републиката става част от Узбекската АССР през 1936 г. След разпадането на СССР тя остава част от Узбекистан, но получава правото на суверенитет. Сега обаче президентът на страната Шавкат Мирзийоев възнамерява да лиши региона от правото на отделяне. След като това решение стана известно, започнаха масови протести в Република Каракалпакстан, която е в състава на Узбекистан. "Събитията в Каракалпакстан са вътрешна работа на Узбекистан", заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ