64 достигна броят на ранените при атентата в Белгия (видео)

По официални данни, оповестени преди малко от прокуратурата в белгийския град Лиеж, броят на пострадалите от кървавия атентат днес по обед в центъра на града е достигнал 64 души. От тях, 7 са с опасност живота в болница, сред които и 18-месечно бебе, съобщава сайтът на белгийския вестник Le Soir.

Властите коригираха и броя на загиналите. Първоначално беше съобщено за двама, но впоследствие се оказа, че са четирима. Един от тях е от терористите, извършили атаката над невинни минувачи. Изданието уточнява, че мъртвият терорист се казва Нордин Амрани, осъден преди три години за незаконно притежаване на оръжие и трафик на наркотици.

По предварителна информация терористичният акт е извършен най-малко от трима души, които към 12.30 ч. местно време започнали да хвърлят ръчни гранати по автобусна спирка на централния площад Сен -Ламбер и открили покосяваща стрелба по хората в района. По това време мястото е било доста оживено, тъй като на площада в момента има и голям колезен базар, уточнява белгийското издание. Очевидци твърдят, че са се чули най-малко четири експлозии.

Нападението е предизвикало неописуема паника сред хората на площада, които са се втурнали да търсят убежище в близки сгради, включително и в намиращата се наблизо Съдебна палата. Стрелците са продължили да преследват бягащи минувачи в околните улички и да стрелят по тях.

Освен загиналият нападател Амрани, който според някои очевидци е бил застрелян от полицията, а според други е станал жертва на една от експлозиите от хвърлените гранати, полицията е успяла да задържи още един от нападателите. Третият е избягал и се издирва.

В момента, целият район е блокиран от полиция, хората от всички жилищни сгради, магазини, административни и бизнес офиси са евакуирани. Пълно е с полицейски автомобили и линейки, а във въздуха кръжат полицейски хеликоптери, предава Le Soir.

Полицията обяви, че е овладяла ситуацията. Медицински бригади от съседни градове са мобилизирани да оказват на място помощ на пострадалите. Няколко болници в града и околността са в готовност да приемат ранени.

От няколко часа в Лиеж има и сериозни проблеми с мобилните връзки, тъй като мрежите на основните оператори Mobistar и Proximus са се сринали след като трафикът на позвънявания се увеличил тройно заради терористичния акт.

Представител на Центъра по извънредни ситуации в Белгия обяви, че засега няма да се предприемат никакви специални мерки във връзка с тежкото произшествие. В момента се събира информация, въз основа на която предстои да се вземат решения, уточни той. Едно от първите видеа, заснети малко след нападението можете да видите тук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ