90% от децата в Югоизточна Азия страдат от късогледство

90% от децата в Югоизточна Азия страдат от късогледство

90% от децата в Югоизточна Азия страдат от късогледство

До 90% от напускащите училище в по-големите азиатски градове страдат от късогледство, показва проучване, цитирано от BBC. Изследователите казват, че "изключителното нарастване" в проблема е причинено от това, че учениците учат много усилено в училище при липса на естествена светлина.

Учените казват също, че един на пет от тези ученици може да преживее тежко увреждане на зрението и да стигне дори до слепота. За сравнение във Великобритания, средното ниво на късогледство е между 20% и 30%.

Според Йън Морган професор, който провежда проучването от Австралийския национален университет този процент някога е бил средно 20-30% сред хората в Югоизточна Азия.

"Това,което открихме и всички доказателства показват, че нещо необикновено се е случва в Източна Азия през последните две поколения," казва той пред BBC News.

"Късогледството се е разпространило от 20% сред населението до над 80% и дори 90% при младите хора и тъй като те ще станат възрастни просто ще разпространяват заболяването. Това със сигурност представлява сериозен здравен проблем", казва още той.

Късогледството често е причинено от удължаване на очната ябълка, което се случва, когато хората са млади. Професор Морган твърди, че много деца в Югоизточна Азия прекарват дълги часове, учейки в училище, за да си напишат домашните. Това само по себе си оказва натиск върху очите, но излагането на между два и три часа на дневна светлина действа като противовес и спомага за поддържането на очите здрави.

Учените вярват, че химикал, наречен допамин може да се играе значителна роля. Излагане на светлина увеличава нивото на допамин в очите и това изглежда предотвратява удължаването на очната ябълка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември