Япония приема спешни мерки за раждаемостта като последен шанс до 2030 г.

Япония приема спешни мерки за раждаемостта като последен шанс до 2030 г.

Япония приема спешни мерки за раждаемостта като последен шанс до 2030 г.

Настоящото десетилетие ще даде на Япония последната възможност за разрешаване на демографската криза в страната, каза премиерът Фумио Кишида /на снимката/ на пресконференция в петък, съобщи Bloomberg.

В годините преди 2030 г. Кишида вижда последния шанс да се обърне намаляващата раждаемост, която застрашава дългосрочните икономически перспективи. "Проблемът с падащата раждаемост е надпревара с времето", каза премиерът, като представи новите мерки на правителството за стимулиране на раждаемостта.

Ще се отпускат субсидии за заплащане на жилища за млади семейства и помощи за отглеждане на деца. Цената на образованието ще бъде намалена, а заплатите на младите работници ще бъдат увеличени. Властите също планират да разширят практиката да се дава отпуск на бащите да се грижат за новородени.  „Правителството ще направи създаването на общество, в което децата са приоритет, като обща цел на своята политика“, подчерта Кишида.

По думите му правителството ще приключи подготовката на пакет от мерки в областта на демографията до края на март, а до юни ще представи основите им, като се предвижда удвояване на средствата, отпускани за деца. В същото време властите искат да увеличат работната сила, като насърчават повече жени да работят и допускат някои имигранти на пазара на труда. В проектобюджета на Япония за 2023 г., сред предвидените 863 милиарда долара, приблизително 36 милиарда долара сапредназначени за нова агенция, занимаваща се със семействата и децата.

Раждаемостта в Япония, която сега има население от приблизително 124,2 милиона души, продължава да спада от 1973 г., когато са се раждали 2,09 милиона деца годишно. През 2016 г. броят на родените деца на година е паднал под 1 млн. Населението на страната намалява вече 14 години. По-рано правителството публикува статистика, според която през 2022 г. в Япония за първи път от 1899 г., когато властите започнаха да събират данни за раждаемостта, е имало по-малко от 800 000 бебета - 799 728. Намаляването на населението на Япония вече върви по-бързо отколкото прогнозираха преди това експерти.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ