Австралия ще приема повече мигранти заради недостиг на работна сила

Австралия ще приема повече мигранти заради недостиг на работна сила

Австралия ще приема повече мигранти заради недостиг на работна сила

Австралия повишава своя таван за броя на постоянните мигранти, приети в страната, за първи път от десетилетие, за да помогне за запълване на огромния недостиг на работна сила, пише Би Би Си.

Страната ще приеме 195 хил. мигранти през тази финансова година, което представлява увеличение с 35 хил. души в сравнение с досегашния таван.

Пандемията и строгите гранични мерки в Австралия изостриха недостига на персонал в много сектори.

Работници от много страни, сред които Китай, Индия и Обединеното кралство - най-големите източници на миграция в Австралия,- са необходими, за да ги запълнят, казват от правителството.

В страната има повече от 480 хил. свободни работни места в цялата страна, но нивото на безработица е близо до 50-годишно дъно.

Индустриите за хотелиерство, здравеопазване и селско стопанство са засегнати особено тежко.

Недостигът на работници хвърли летищата в хаос, остави плодовете да гният по дърветата и оказа огромен натиск върху болниците, стана ясно тази седмица от национална среща на върха по заетостта в Канбера.

„Нашият фокус винаги е работните места в Австралия да са на първо място., но въздействието на пандемията от COVID-19 е толкова тежко, че дори и да изчерпим всяка друга възможност, пак ще ни липсват много хиляди работници, поне в краткосрочен план“, каза министърът на вътрешните работи Клеър О'Нийл.

Постоянната миграция в Австралия нарасна до около 190 хил. души годишно в средата на 2010 г., преди да спадне през 2017 г., тъй като се превърна в гореща тема на политически дебат.

Представители на бизнеса и синдикатите, както и политически опоненти на управляващите, призоваха за повече мигранти.

Въпреки намалената миграция по време на пандемията, повече от милион души са се преместили в Австралия от 2016 г. насам. При последното преброяване на населението в Австралия за първи път резултатите показаха, че повече от половината население е родено в чужбина или има родител, който е бил мигрант.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ