Британското разузнаване: Продължават тежките боеве в Южна Украйна

Британското разузнаване: Продължават тежките боеве в Южна Украйна

Британското разузнаване: Продължават тежките боеве в Южна Украйна

Тежките боеве в Южна Украйна продължават. На масиран обстрел е подложена Енергодарска област, близо до окупираната от Русия атомна електроцентрала, съобщиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, предаде The Guardian.

Министерството препоръча на Киев внимателно да наблюдава руските военни учения „Восток 22“, които започнаха в района от вчера.

„Русия публично заяви, че в ученията ще участват 50 000 войници, но е малко вероятно повече от 15 000 души да участват активно тази година. Това е около 20% от силите, участвали в последното учение „Восток“ през 2018 г.“, се казва в последния доклад на Британското разузнаване.

Военностратегическите учения на Русия, като „Восток“, се провеждат по строг сценарий. "Те не насърчават инициативата и основно целят да впечатлят руските лидери и международната публика“, като същевременно не успяват да поддържат способността на военните да провеждат широкомащабни и сложни операции, твърдят британските разузнавачи.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров предупреди Кишинев, че всякакви действия, разглеждани като застрашаващи руския мироопазващ контингент в сепаратисткия регион на Молдова, ще се считат за нападение срещу самата Русия .

Предупреждението Лавров направи в реч пред висшето руско училище по външни работи. В нея той подчерта опасенията, че регионът на Приднестровието в Молдова, който граничи с Украйна , може да бъде въвлечен в конфликта между Русия и Украйна.

Кремъл разположи мироопазващи сили там след тримесечната война през 1992 г., която остави Приднестровието извън контрола на Молдова. Руските сили охраняват голям склад за боеприпаси в региона. През април напрежението в Молдова се повиши след поредица от експлозии в Приднестровието.

„Всички трябва да са наясно, че всякакви действия, които представляват заплаха за сигурността на нашите военнослужещи, ще бъдат разглеждани в съответствие с международното право като нападение срещу Руската федерация“, отбеляза Лавров.

След отправената заплаха на руския външен министър молдовските власти извикаха за обяснение руския шарже д'афер в Кишинев. В официално изявление те напомниха на Москва, че законодателството на Република Молдова гарантира основни права и свободи на човека, казаха от министерството.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ