Бундестагът изправен пред криза с приемането на новия бюджет за 2024 г.

Бундестагът изправен пред криза с приемането на новия бюджет за 2024 г.

Бундестагът изправен пред криза с приемането на новия бюджет за 2024 г.

Ръководителят на Комисията по европейските въпроси на Бундестага Антон Хофрайтер от Партията на Зелените, обяви необходимостта от предприемане на спешни мерки за постигане на съгласие по федералния бюджет за 2024 г. „Необходимо е да се обяви извънредно положение по бюджетните въпроси за 2024 г.“, отбеляза той в интервю за списание Der Spiegel. Като причина за подобна стъпка политикът посочи руската инвазия в Украйна.

Управляващата в момента обсъжда колко пари може да похарчи федералното правителство през следващата година. Вицеканцлерът, министър по икономическите въпроси и опазването на климата Робърт Хабек отмени пътуването си до 28-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата в Дубай, планирана за понеделник вечерта, по искане на канцлера Олаф Шолц поради бюджетна криза.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза по-рано, че германското правителство трябва да намери 17 милиарда евро, за да затвори „дупката“ в държавния бюджет за 2024 г.

Както съобщи порталът n-tv на 3 декември, коалицията трябва да постигне съгласие по бюджета в следващите няколко дни, в противен случай той няма да бъде одобрен в парламента тази година. Основната причина за несъгласието е орязването на социалните разходи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ