Четирима чужди граждани са убити при руска танкова атака в Източна Украйна

Четирима чужди граждани са убити при руска танкова атака в Източна Украйна

Четирима чужди граждани са убити при руска танкова атака в Източна Украйна

Двама американци, канадец и шведски гражданин са убити през миналата седмица, когато руски танк откри огън по тях по време на продължила часове битка на фронтовата линия в района на Източен Донецк. Това потвърди техният командир пред POLITICO.

Руслан Мирошниченко, командирът на чуждестранните изтребители, обяви, че става въпрос за американските граждани Люк "Скайуокър" Луцизин и Брайън Йънг, канадеца Емил-Антоан Рой-Сироа и Едвард Селандер Патриняни от Швеция. Четиримата са загинали миналия понеделник, на 18 юли.

Мъжете са били част от силите за специални операции в рамките на Териториалната отбрана на въоръжените сили на Украйна, уточни командирът. Тяхната част е базирана близо до Сиверск, град в източната част на Донецка област, който е бил цел на руските сили.

В опит да забавят напредъка на Русия, чуждестранните бойци са били разположени в село Григоровка, на две мили североизточно от Сиверск. Там „момчетата са получили задачата да заемат своите огневи позиции“ и да прочистят дере, където руснаците са пресекли реката. „Направиха го успешно. Но в края на мисията те попаднаха в засада от руски танкове. Първият снаряд рани Люк. Трима момчета, Едуард, Емил и Брайън, веднага се опитаха да помогнат на Люк, да окажат първа помощ и да го евакуират от това място. Тогава втори снаряд уби останалите”,  разказа Мирошниченко.

Говорителят на Държавния департамент потвърди смъртта на двамата американци, без да назове имената им. „Поддържаме връзка със семействата и оказваме всякаква консулска помощ. От уважение към близките в този труден момент нямаме какво повече да добавим“, обяви говорителят пред POLITICO.

Правителствата на Канада и Швеция не са открити за коментар.

Руските войски са използвали въздушна мощ, танкове и тежка артилерия, за да унищожат цели градове в стремежа си да превземат всички източни региони Луганск и Донецк. Сиверск се намира на 20 мили северно от град Бахмут и по протежение на магистрала, която е от ключово значение за придвижването на войски и материали към фронта. Превземането на тези две места ще даде на руската армия значителен контрол над около 80% от района на Донецк.

Чуждестранните бойци са били изпратени там, за да подсилят украинските войски, е записано в доклад, с който POLITICO разполага. В него командирът пише:„Започнахме подготовка за разчистване на дерето в източните покрайнини на село Григоровка. Подготовката беше извършена въз основа на следната информация: през нощта вражеските сили прекосиха реката и се окопаха в дере. Имаше ясна опасност от създаване на предмостие и групиране на сили за удар фланг и тил на групировката на нашите войски…За изпълнението на задачата беше създадена група от професионалисти със съответния опит във войните в Ирак и Афганистан. Двама разузнавачи проверяваха територията, те бяха подкрепени от група картечници и гранатомети в случай на бойна среща и необходимост да прикрият напускането на разузнавателната група, както и с цел нанасяне на огневи щети на противника. ”

Руските сили са продължили да бомбардират групата с тежка артилерия, „коригирана от дронове“ повече от два часа, се казва в доклада. После екип е успял да прибере телата на чуждестранните бойци.

„За мен е чест да бъде техен командир", пише в заключение командир Мирошниченко.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ