Датски ултранационалисти изгориха Коран пред посолството на Ирак в Копенхаген

Датски ултранационалисти изгориха Коран пред посолството на Ирак в Копенхаген

Представители на ултранационалистическата група "Датски патриоти" проведоха митинг пред посолството на Ирак в Копенхаген, по време на който изгориха Корана, съобщи Анадолската агенция в събота. Според агенцията те са заявили, че са организирали протест срещу неотдавнашното нападение срещу шведското посолство в Багдад.

Акцията се проведе под засилена полицейска охрана и в присъствието на представители на медиите. Също така беше предавано на живо през профила на групата в социалните медии.

Групата „Датски патриоти“ е известна с обидните забележки относно исляма. По-рано нейни представители оскверниха турското знаме и Корана пред турското посолство в Копенхаген, припомня агенцията.

Атаката срещу шведското посолство в Багдад беше извършена от протестиращи по-рано тази седмица, след като стана известно, че шведските власти са дали разрешение за митинг в Стокхолм, който е планиран за изгаряне на Корана.

Отделни сили на Запад се стремят да представят Ирак като страна, в която присъствието на чужди мисии не е безопасно. Това мнение изрази в събота президентът на Ирак Абдел Латиф Рашид, коментирайки неотдавнашните акции в Швеция и Дания, по време на които техни участници се опитаха да изгорят копия на Свещената книга за мюсюлманите - Корана. "Има намерение да се провокират иракчаните и да се покаже Ирак като страна, в която чуждестранните мисии не са безопасни", каза Рашид, цитиран от иракската информационна агенция ИНА. В специално изявление на президента, разпространено от пресслужбата му, се посочва, че "политическите сили, религиозните и обществените фигури на Ирак трябва да внимават да не бъдат въвлечени в заговор на партии и лица, намиращи се на Запад, насочени към реализиране на собствените им егоистични цели срещу Ирак и иракчаните".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ