Десетки хиляди протестираха в Израел протестираха срещу съдебната реформа

Десетки хиляди протестираха в Израел протестираха срещу съдебната реформа

Десетки хиляди души излязоха на протест в Израел срещу плановете на правителството да ускори спорната съдебна реформа. Само в Тел Авив са демонстрирали повече от 150 хиляди души, предава ДПА.

Още демонстрации са планирани за вторник, който ще бъде "Ден на съпротива", а протестиращите ще се опитат да блокират пътища в цялата страна.

Кабинетът работи за приемане на закон, който ще ограничи правомощията на Върховния съд да упражнява надзор върху правителството и отделните министри.

Критици на мерките се опасяват, че законът може да доведе до корупция и произволни назначения на висши длъжности, а правителството обвинява съдиите в прекомерна намеса в политическите решения.

Месеци наред има демонстрации срещу плановете за промени и протестите набират все по-голяма скорост с напредването на законопроекта.

Планираните от правителството реформи предизвикват силно разделение в обществото, като 67% от хората казват, че се страхуват от избухване на гражданска война, според проучване на телевизионния на Канал 12.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ