Франция се присъедини към програмата на НАСА за изследване на Луната

Франция се присъедини към програмата на НАСА за изследване на Луната

Франция се присъедини към програмата на НАСА за изследване на Луната

Франция се присъедини към програмата за бъдещо изследване на Луната, насърчавана от САЩ, подписвайки "Споразуменията Артемида", които предвиждат създаването на "зони за безопасност" за защита на извънземни ресурси, предаде Франс прес.

Франция става 20-ата страна след Канада, Япония, Великобритания, Украйна, Израел, ОАЕ, Бразилия и други, която се присъединява към тази нова вълна на мирно изследване на космоса, съобщава Националният център за космически изследвания (CNES). 

Главният изпълнителен директор на френската космическа агенция Филип Батист подписа във Вашингтон в присъствието на директора на НАСА Бил Нелсън текста на декларацията, известна като "Споразуменията Артемида". Американската програма със същото име има за цел да върне астронавтите на Луната около 2025 г. - повече от 50 години след историческото кацане на естествения спътник на Земята на мисията "Аполо 11".  Целта в крайна сметка е да се установи трайно човешко присъствие на Луната.

Програмата предвижда и изграждането на станцията "Гейтуей", която ще бъде сглобена в лунна орбита от 2024 г. и ще служи като бъдещ трамплин за по-далечни пилотирани полети.
 
"Споразуменията Артемида" са набор от двустранни споразумения със САЩ, които се основават на международния договор от 1967 г., регулиращ изследването и използването на космическото пространство.

"Както за нашата научна общност, така и за нашата индустрия, тази нова рамка ще позволи да се изправим пред нови предизвикателства и да продължим да се нареждаме сред големите космически сили", се посочва в изявлението, направено от Филип Батист.

Страните, подписали споразумението, се придържат към определени принципи, приложими към бъдещите им дейности на Луната, но също и на Марс или на астероиди: прозрачност на мисиите, оперативна съвместимост на системите, помощ на персонала в случай на бедствие, обмен на научни данни, опазване на исторически обекти.

Една по-противоречива мярка предвижда възможността за обособяване на "зони за безопасност", за да се избегне "вредна намеса" от трета страна, с цел по-специално да се защити експлоатацията на ресурси, като например лунна вода. Тя е предвидена, въпреки че договорът от 1967 г. забранява всяко "национално присвояване" на тези ресурси.

"Според нашия анализ "Споразуменията Артемида" не противоречат на договора от 1967 г.", отбелязват от Националният център за космически изследвания. 

По-рано през месеца Колумбия стана 19-ата държава и третата латиноамериканска страна след Бразилия и Мексико, подписала "Споразуменията Артемида". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ