Макрон вижда шанс за мир в Украйна

Макрон вижда шанс за мир в Украйна

Макрон вижда шанс за мир в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви днес, че смята, че мирът в Украйна е възможен, дори след като Русия предупреди, че конфликтът може да ескалира, предаде агенция Ройтерс.  „Има изгледи за мир и той ще настъпи в определен момент", посочи Макрон в изказване на конференцията "Зов към мир" в Рим, посветена на намирането на пътища за насърчаване на световен мир. "В определен момент, в зависимост от развитието на събитията, и когато украинският народ и неговите лидери го решат, на базата на условията, който те решат, ще бъде изграден мир с другата страна, която днес е враг, когато всички седнат на една маса", добави Макрон.

Франция нееднократно подчертава важността на поддържането на западните дипломатически канали с Москва отворени още от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу разговаря по телефона с френския си колега Себастиен Льокорню, както и с министрите на отбраната на САЩ, Великобритания и Турция, посочва Ройтерс.

По време конференцията "Зов за мир" Макрон заяви още, че  Руската православна църква (РПЦ) позволява да бъде манупилирана от властите в страната си, за да оправдава войната им в Украйна, и я призова да се противопоставя на подобен натиск.

Макрон, който е на официално посещение в Италия, каза това в програмна реч на международна конференция, организирана от италианската Общност "Сант Еджидио". Докато той говореше, на първия ред в залата седеше вторият човек в йерархията на РПЦ митрополит Антоний.

Руските твърдения за евакуация и изтегляне на войските от Херсон са информационна операция за създаване на фалшиво впечатление, че там "всичко е загубено", заяви междувременно ръководителят на Главното управление на разузнаването към украинското министерство на отбраната Кирил Буданов. Всъщност, според него, има активно струпване на войски, които да разгромят настъпващите украински сили.

"В много отношения това е информационна операция и манипулация. Разполагаме с някои факти. Например, те изтеглят Промсвязбанк и други финансови структури, които руснаците са поставили там. Те изтеглят парите в брой, сървъри, прехвърлят така наречените власти, прехвърлят всички, които не могат да се движат, изтеглят тежко ранените, опитват се да изпишат от болниците тези, които могат да ходят, колкото се може по-бързо и провеждат тази безумна информационна кампания. Това означава, че създават илюзията, че всичко е загубено. В същото време, напротив, там се въвеждат нови военни части и се подготвят улиците на града за отбрана", каза Буданов.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред