Германия потвърди доставката на танкове на Украйна

Германия потвърди доставката на танкове на Украйна

Германия потвърди доставката на танкове на Украйна

Германия обяви, че е готова да изпрати 14 свои танка на Украйна и да позволи на други страни да изпращат танкове нейно производство, предаде Си Ен Би Си.

Германският канцлер Олаф Шолц обяви в сряда, че Германия ще предостави на Украйна 14 танка „Леопард 2“ от запасите на Бундесвера (германските въоръжени сили).

В правителствено изявление Шолц каза, че Германия ще продължи да увеличава военната подкрепа за Украйна и ще предостави на украинските въоръжени сили танкове в резултат от интензивни консултации, проведени с най-близките европейски и международни партньори на Берлин.

„Това решение следва нашата добре известна линия на подкрепа на Украйна според нашите възможности. Ние действаме по тясно координиран начин в международен план“, каза канцлерът.

Германия заяви, че целта й е „бързо да събере два батальона с танкове „Леопард 2“ за Украйна. Други европейски партньори също ще предадат танкове „Леопард 2“. Обучението на украинските екипажи трябва да започне бързо в Германия, се отбелязва в съобщението.

„В допълнение към обучението, пакетът ще включва и логистика, боеприпаси и поддръжка на системата“, добави той.

Германия заяви, че ще издаде съответните разрешителни за трансфер на страни партньори, които искат „бързо да доставят танкове „Леопард“ от своите запаси на Украйна“.

Решението да се разреши износът на германски танкове за Украйна идва след месеци на обсъждане. Смята се, че Берлин подхожда предпазливо, тъй като Москва може да възприеме предоставянето на танкове като ескалация. Министърът на отбраната Борис Писториус каза във вторник, че Германия трябва да направи допълнителна оценка на ситуацията, както и да направи оценка на собствения си танков инвентар, производствените запаси и логистиката на доставките и поддръжката.

Съобщава се също, че Германия не е била склонна да достави свои собствени танкове, освен ако САЩ не направят същото, като двете страни не са успели да постигнат споразумение на срещата на върха по въпросите на отбраната, проведена във военновъздушната база Рамщайн миналия петък.

Късно във вторник се появиха съобщения, че канцлерът Шолц е готов да се съгласи да изпрати 14 танка „Леопард 2“ на Украйна, ако администрацията на Байдън предостави няколко дузини танкове „М1 Ейбрамс“.

Русия вече заклейми перспективата дори при липса на съобщение от Белия дом, като посланикът в Съединените щати Анатолий Антонов описа този ход като „поредната явна провокация срещу Руската федерация“.

„Ако Съединените щати решат да доставят танкове, ще бъде невъзможно да се оправдае такава стъпка с аргументи за „отбранителни оръжия“, написа той в Telegram в сряда, като добави, че американските танкове ще бъдат „унищожени [както] всички други образци на НАТО военна техника“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ