Германската икономика е в застой през второто тримесечие

Германската икономика е в застой през второто тримесечие

Германската икономика е в застой през второто тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е останал непроменен през второто тримесечие, след като нарасна с 0,8 на сто през първите три месеца на годината. Това се случва в условията на рекордна инфлация, която оказва натиск върху потребителите и промишлеността, сочат официални предварителни данни, цитирани от Франс прес и БТА. 

Трудният глобален икономически контекст, наред с пандемията от COVID-19, нарушените вериги за доставки, нарастващите цени и войната в Украйна са ясно отразени в икономическото развитие, уточнява Федералният статистически институт (Дестатис) в прессъобщение. 

Междувременно германската Агенция по заетостта съобщи, че равнището на безработицата в страната се е повишило през юли за втори пореден месец заради "регистрирането на украински бежанци" на пазара на труда. 

Показателят достига 5,4% с отчитане на сезонните фактори, или с 0,1 пункта повече от юни. Броят на безработните се е повишил с 48 000. Без отчитане на сезонните фактори безработините в Германия са се увеличили с около 107 000 за един месец до 2,47 милиона души. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ