Главният прокурор на Иран: Нравствената полиция е закрита

Главният прокурор на Иран: Нравствената полиция е закрита

Главният прокурор на Иран: Нравствената полиция е закрита

Нравствената полиция в Иран, която имаше за задача да следи за изпълнението на стриктния код на обличане за жените в ислямската република, е била разпусната, съобщи главният прокурор на страната Мохамед Джафар Монтазери, цитиран от Би Би Си.

Решението идва след месеци на протести в страната, предизвикани от смъртта на Махса Амини, която беше задържана от нравствената полиция и по-късно загина в ареста. Етническата кюрдка бе арестувана, защото не носила забрадката си според ислямския канон за женско облекло.

Новината дойде по време на религиозна конференция, на която Монтазери бе попитан дали нравствената полиция се разпуска.

„Нравствената полиция няма нищо общо със съдебната система и беше разпусната от мястото, където беше създадена“, каза той.

Контролът върху тези сили е на вътрешното министерство, а не на съдебната система.

През уикенда Монтазери каза пред иранския парламент, че законът, който изисква жените да носят хиджаб, ще бъде преразгледан.

Дори ако моралната полиция е била закрита, това не означава, че законът от десетилетия ще бъде променен.

Водени от жени протести, наречени „бунтове“ от властите, заляха Иран, откакто 22-годишната Амини почина в ареста на 16 септември - три дни след ареста й от нравствената полиция в Техеран.

„Само защото правителството реши да разпусне нравствената полиция, това не означава, че протестите приключват“, каза една иранка пред Би Би Си.

„Дори правителството да казва, че хиджабът е личен избор, не е достатъчно. Хората знаят, че Иран няма бъдеще с това правителство на власт. Ще видим повече хора от различни фракции на иранското общество, умерени и традиционни, да излизат в подкрепа на това жените да получат обратно повече от правата си“, добави тя.

Иранските държавни медии отхвърлиха твърдението, че моралната полиция на страната се разпуска, предаде Си Ен Ен.

Съобщава се, че държавният телевизионен канал Ал-Алам е заявил, че чуждестранните медии представят коментарите на Монтазери като „оттегляне на Ислямската република от въпроса за хиджаба и скромността и твърдят, че това се дължи на неотдавнашните бунтове“.

„Но нито един служител на Ислямска република Иран не е казал, че насочващият патрул е затворен“, добавят от телевизията.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че премахването на иранската нравствена полиция може да бъде „положително нещо“ и похвали „изключителната смелост на иранските млади хора, особено на жените, които ръководят тези протести“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ