Иранската опозиция отмени среща на върха в Албания

Иранската опозиция отмени среща на върха в Албания

Иранската опозиция отмени среща на върха в Албания

Ирански дисиденти отмениха Световната среща на върха за свободен Иран, която трябваше да се проведе днес и утре в Албания. Те са били посъветвани от местните власти да отменят форума заради терористична заплаха, пише гръцкият вестник Kathimerini.

Около 3000 ирански дисиденти от Mujahedeen-e-Khalq, известна като MEK, живеят в лагера Ashraf 3 в Манез на 30 километра западно от Тирана, където трябваше да се проведе форумът. В срещата на върха за свободен Иран бяха заявили участие американски сенатори и конгресмени, както и много западни политици, които искаха да излязат с призив към  администрацията на Байдън да приеме решителна политика срещу режима в Техеран.

В изявление от лагера се казва, че срещата на върха е „отложена до второ нареждане по препоръки на албанското правителство от съображения за сигурност и поради терористични заплахи и конспирации“.

Посолството на САЩ в Тирана предупреди своите граждани, че е „наясно с потенциална заплаха, насочена към Световната среща на върха за свободен Иран“, призовавайки своите граждани „да избягват това събитие“.

Подобна заплаха имаше и на срещата в Париж на 30 юи 2018 г., припомни Шахин Гобади, говорител на иранците, живеещи във Франция. Тогава властите задържаха Асадола Асади, който миналата година получи 20-годишна присъда в Белгия за организиране на осуетена бомбена атака срещу иранската опозиционна група MEK.

Групата на иранските опозиционери Mujahedeen-e-Khalq възниква като марксистка група, противопоставяща се на управлението на шах Мохамед Реза Пахлави. Тя подкрепи Ислямската революция от 1979 г., но скоро след това се отцепи от Великия аятолах Рухола Хомейни и се обърна срещу неговото духовно правителство, извършвайки поредица от убийства и бомбени атентати в Ислямската република.

МЕК подкрепи диктатора Саддам Хюсеин по време на неговата кървава осемгодишна война с Иран през 80-те години, което накара много иранци да се противопоставят на групировката. Сега групировката е базирана основно в Албания, но управлява и мрежа в Иран.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ