Москва обяви кои няма да получат призовки за мобилизация

Москва обяви кои няма да получат призовки за мобилизация

Москва обяви кои няма да получат призовки за мобилизация

Някои руски специалисти в сферата на новите технологии, банкери и журналисти в държавните медии няма да бъдат призовани да служат в Украйна, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от Ройтерс.

По-рано тази седмица министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат свикани 300 000 резервисти. Кремъл определи това като "частична мобилизация".

Разделът от официалния указ за обявяване на мобилизацията, съдържащ броя на хората, които ще бъдат призовани, остава засекретен и няма да бъде публикуван, заяви днес пред журналисти Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин. Той отхвърли вчерашната публикация в независимия вестник "Новая газета", че според правителствен източник Кремъл всъщност иска да мобилизира до един милион души. 

Днес руското министерство на отбраната поясни, че на мобилизация подлежат три от общо петте категории, обособени според здравословното състояние, но че някои служители в критично важни сектори няма да бъдат призовавани на военна служба, за да се гарантира нормалното функциониране на специфични високотехнологични отрасли, както и на руската финансова система. Става въпрос за някои ай ти специалисти, служители в сферата на телекомуникациите и финансите, както и в "базови организации в областта на информацията и комуникациите", се посочва в изявлението. Съответните ръководители трябва да изготвят списъци със съответните служители, които отговарят на критериите.

Петте категории годност по здравословни причини, са "А" - годен за военна служба, "Б" - годен с незначителни ограничения, "В" - ограничено годен за военна служба, "Г" - временно негоден за военна служба и "Д" - негоден. Първите три категории подлежат на мобилизация.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ