Италия ще забрани лабораторното отглеждане на месо, за да „защити традициите“

Италия ще забрани лабораторното отглеждане на месо, за да „защити традициите“

Италия ще забрани лабораторното отглеждане на месо, за да „защити традициите“

Италианското правителство подкрепи законопроект, който ще забрани лабораторното отглеждане на месо и други синтетични храни, за да защити хранително наследство на страната, пише Би Би Си.

Ако предложението бъде прието, нарушаването на забраната ще бъде наказвано с глоби до 60 хил. евро.

Франческо Лолобриджида, който ръководи преименуваното Министерство на земеделието, горите и продоволствения суверенитет, подчерта важността на хранителните традиции на Италия и заяви, че лабораторните продукти заплашват да разрушат традиционната връзка между селското стопанство и храната. Фермерското лоби похвали правителството за неговата позиция.

Този ход обаче е удар за някои групи, застъпващи се за по-хуманно отношение към животните, които посочиха лабораторно произведеното месо като решение на редица проблеми, включително в сферите на защита на околната среда и на безопасността на храните.

Земеделската организация  Coldiretti и други селскостопански лобита събраха половин милион подписа през последните месеци в подкрепа на призива за защита на „естествената храна срещу синтетичната храна“, като министър-председателят Джорджа Мелони е сред подписалите.

Предложеният законопроект дойде след поредица от правителствени постановления, забраняващи използването на брашно, получено от насекоми като щурци и скакалци, в пица или паста.

Министрите цитираха високоценената средиземноморска диета в Италия като мотивация и за двете мерки.

„Лабораторните продукти не гарантират качество, благополучие и защита на италианската хранителна и винена култура и традиция, към която част от нашите традицията е свързана“, каза Лолобриджида, който идва от същата крайнодясна партия „Италиански братя като премиера Мелони.

Предложенията, одобрени от министрите във вторник, имат за цел да забранят синтетичните храни, произведени от животински клетки, без да се убива животното, и ще се прилагат и за лабораторно произведена риба и синтетично мляко.

Миналия ноември Агенцияta за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) разреши клетъчно култивирано пиле за човешка консумация след „внимателна оценка“. През 2020 г. Сингапур даде регулаторно одобрение лабораторно отгледаното пилешко месо да се използва в хапки.

Досега няма подобно одобрение в рамките на Европейския съюз, но Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) даде да се разбере, че клетъчно-базираното земеделие като „може да се счита за обещаващо и иновативно решение... за здравословно и екологично настроени хранителни системи“.

Анализатори отбелязаха, че Италия няма да може да се противопостави на продажбата на синтетично месо, произведено в ЕС, ако то получи одобрението на европейско ниво, поради свободното движение на стоки и услуги.

Международната организация за защита на животните (OIPA) подчерта, че произведеното в лаборатория месо, макар и да идва от животински клетки, е „етична алтернатива“, която не вреди на хуманното отношение към животните, устойчивостта на околната среда или безопасността на храните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ