Израелският министър Бени Ганц напуска военния кабинет на Нетаняху

Израелският министър Бени Ганц напуска военния кабинет на Нетаняху

Израелският министър Бени Ганц напуска военния кабинет на Нетаняху

Израелският министър Бени Ганц от военновременното правителство на премиера Бенямин Нетаняху, обяви, че напуска кабинета, предаде Би Би Си.

Това е знак на задълбочаващи се разделения относно плановете на премиера Нетаняху за Газа след края на конфликта с „Хамас“.

Говорейки по време на пресконференция в Тел Авив в неделя, където обяви оставката си, Ганц каза, че решението е взето с „натежало сърце“.

„За съжаление г-н Нетаняху ни пречи да се доближим до истинска победа, което е причината за болезнената продължаваща криза“, каза той.

Смятан от някои за потенциален претендент за властта в Израел, Ганц призова  Нетаняху да определи дата за нови избори.

„Бени, това не е моментът да се откажеш от кампанията, това е моментът да обединим силите си“, отговори Нетаняху с публикация в X.

 Ганц е политически съперник на г-н Нетаняху и бивш началник на щаба на Израелските отбранителни сили (IDF).

Неговата центристка партия „Национално единство“ беше в опозиция до 11 октомври 2023 г., когато след атаките на „Хамас“ в Източен Израел от 7 октомври той се съгласи да състави извънредно правителство с Нетаняху.

„Национално единство“ заема пет поста в извънредното правителство.

Настоящият опозиционен лидер Яир Лапид подкрепи решението на Ганц като „важно и правилно“ в социалните медии.

Веднага след съобщението крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир поиска място във военния кабинет.

Бен-Гвир е част от дясна коалиция, която заплаши да напусне правителството, ако Израел приеме предложението за прекратяване на огъня, направено от президента на САЩ Джо Байдън.

Влиянието на Ганц в правителството беше широко разглеждано като противовес на това на крайнодесните членове на коалицията на Нетаняху.

Миналия месец Ганц постави краен срок до 8 юни за това Нетаняху да изложи как Израел ще постигне шестте си „стратегически цели“, включително края на управлението на „Хамас“ в Газа и създаването на многонационална гражданска администрация за територията.

Пенсиониран армейски генерал и чест критик на Нетаянху, Ганц беше член на ключовия „военен кабинет“ на Израел, заедно с министър-председателя и министъра на отбраната Йоав Галант.

Израел сформира военен кабинет от трима души след атаките на 7 октомври

Ходът на Ганц няма да свали израелското правителство, тъй като Нетаняху все още ще държи комфортно мнозинство от 64 души в 120-местния Кнесет (парламента на Израел“.

Това обаче допълнително изолира министър-председателя и разкрива дълбоките политически разделения относно това как той води войната.

Оставката идва и ден преди началото на тридневна визита на държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в региона, където той планира да посети Израел, Египет, Йордания и Катар, за да настоява за споразумение за прекратяване на огъня.

В отделно развитие в неделя израелската армия обяви оставката на старши командир, който оглавяваше дивизията на IDF в Газа заради „неуспеха да предотврати атаките от 7 октомври“.

Бригаден генерал Ави Розенфелд е първият боен командир на IDF, който се оттегли след атаките.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ