Канада първа ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Канада първа ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Канада първа ратифицира протокола за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО

Канада стана първата страна, която официално ратифицира присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Това стана в рамките на ускорен процес, завършен веднага след като страните членки подписаха разширяването на военния алианс, предаде Ройтерс.

Протоколът за присъединяване трябва да бъде ратифициран от парламентите на всичките 30 членки на Северноатлантическия пакт, преди Финландия и Швеция да попаднат под защитата от отбранителната клауза на НАТО, която гласи, че атака срещу един член на алианса е атака срещу всички.

Депутатите в Камарата на общините на Канада единодушно единодушно изразиха подкрепата си за Финландия и Швеция при гласуване през юни, преди законодателният орган да излезе в лятна ваканция.

Преди да се възползва от административната процедура, за да ратифицира членството на двете страни във вторник, външният министър на канада Мелани Джоли разговаря с опозиционните депутати, за да се увери, че са съгласни, каза говорителят на министъра.

„Искахме да бъдем първата страна, ратифицирала присъединяването“, каза говорителят..

Подписването на протокола позволява на Хелзинки и Стокхолм да участват в срещите на НАТО и да имат по-голям достъп до разузнавателна информация, докато трае процесът на ратификация.

„Канада има пълна увереност в способността на Финландия и Швеция да се интегрират бързо и ефективно в НАТО и да допринесат за колективната отбрана на алианса“, каза вканадският премиер Джъстин Трюдо.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ