Канада връща в Германия ремонтираната турбина за "Северен поток-1". Украйна е недоволна

Канада връща в Германия ремонтираната турбина за Северен поток-1. Украйна е недоволна

Канада връща в Германия ремонтираната турбина за "Северен поток-1". Украйна е недоволна

Канада ще върне ремонтирана турбина на Германия, която е нужна за газопровода "Северен поток-1" и може да помогне да се осигурят непрекъснати енергийни потоци, докато Европа не успее да прекрати зависимостта си от руския газ, каза министърът на природните ресурси на Канада, предаде Ройтерс.

Министерствата на енергетиката и външните работи на Украйна излязоха с позиция, че решението равносилно на приспособяване на санкциите, наложени на Москва, "към капризите на Русия" и призоваха то да бъде отменено.

Канадското правителство заяви през уикенда, че издава "ограничено във времето и подлежащо на отмяна разрешение" за освобождаване от санкциите срещу Москва връщането на турбини и обяви нови мерки срещу Русия в отговор на нахлуването й в Украйна.

Миналия месец Русия посочи забавеното връщане на турбината, която германската Siemens Energy обслужва в Канада, като причина за намаляването на потоците от газ до 40% от капацитета на газопровода "Северен поток-1" от  Русия към Германия.

Канадското правителство каза, че доставката на оборудването до Европа ще подкрепи „способността на Европа да има достъп до надеждна и достъпна енергия, докато регионът продължава да се отдалечава от руския петрол и газ“.

Не е ясно колко време ще отнеме връщането на турбината.

В изявление в неделя Siemens Energy заяви, че работи, за да достави турбината до газопровода "Северен поток-1" възможно най-бързо.

В петък Кремъл съобщи, че ще увеличи доставките на газ за Европа, ако турбината бъде върната.

В допълнение към специалното разрешение за турбината, Канада заяви, че ще разшири санкциите срещу енергийния сектор на Русия, като мерките ще засегнат и индустриалното производство.

Новите санкции на Канада "ще се прилагат за сухопътния и тръбопроводния транспорт и производството на метали и транспортно, компютърно, електронно и електрическо оборудване, както и на машини", казват от Отава.

Говорител на германското правителство каза, че Германия приветства "решението на нашите канадски приятели и съюзници".

Канадският министър на външните работи Мелани Джоли каза в събота в изявление, че "Канада е непоколебима в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна... Канада няма да отстъпи от натиска върху руския режим".

Поради поддръжката на "Северен поток 1" от днес доставките на газ от Русия към Германия ще спрат за 10 дни.

Много германски официални представители обаче изразяват опасения, че газоподаването може и да не бъде възобновено на 22 юли.

Руската държавна компания "Газпром" вече значително намали притока по тръбопровода като се позова на забавяния на ремонтни дейности.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ