Катрин Колона: Заповед за арест на Путин е изключително важно решение

Катрин Колона: Заповед за арест на Путин е изключително важно решение

Катрин Колона: Заповед за арест на Путин е изключително важно решение

Френската министърка на външните работи Катрин Колона заяви в интервю за "Журнал дю диманш", че издадената от Международния наказателен съд (МНС) в Хага в петък заповед за арест на руския президент Владимир Путин е изключително важно решение.

"Решението е изключително важно, тъй като означава, че всеки, който е отговорен за военни престъпления или за престъпления срещу човечеството, трябва да отговаря за действията си, независимо от статута или от ранга си", подчерта Колона, цитирана от Франс прес.

"Сега никаква брънка от веригата не може да си мисли, че ще избегне правосъдието и това би трябвало да накара много хора да се замислят", допълни тя.

По отношение на военните самолети, обещани от Полша и Словакия на Украйна, Колона заяви, че всичко, което помага на Украйна, е полезно.

"Страните, които имат съветска техника, която украинците вече познават добре, можаха да вземат това решение. За да се парира руската офанзива, Украйна трябва да може да устоява със средствата, които са на разположение сега", допълни Колона.

Запитана за бъдещи доставки на по-модерни изтребители от Франция например, Колона отбеляза, че президентът Еманюел Макрон и министърът на въоръжените сили по принцип са казали, че няма табу в тази насока.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ