Кипър отчита силно възстановяване на пазара на недвижими имоти

Кипър отчита силно възстановяване на пазара на недвижими имоти

Кипър отчита силно възстановяване на пазара на недвижими имоти

Кипър отчита силно възстановяване на пазара на недвижими имоти през първото шестмесечие на тази година. Значителен ръст в продажбите и цените на жилищата, както и на строителните материали показват обявените статистически данни. Кипърците търсят най-вече апартаменти и парцели земя като доходоносна инвестиция в инфлационната криза, предава БНР.

С 40% са се увеличили продажбите на имоти в Кипър през първото шестмесечие на тази година в сравнение с миналата, като са направени близо 6300 сделки, посочват от Съвета за регистрация на недвижими имоти. 

Юни е най-добрият месец за тази година досега, показват данните. Извършените през него почти 1200 продажби са с 27% повече, отколкото през миналия юни и надвишават с 65% броя им през същия месец на предпандемичната 2019 г. 

В същото време цените на недвижимите имоти растат заради засиленото търсене и поскъпването на строителните материали, подчертават от Кипърската асоциация на агентите по недвижими имоти. 

Продажната цена на новопостроени или в процес на изграждане апартаменти и къщи вече е с 20% по-висока, при по-старите жилища увеличението е от 5% до 10%. Най-голям е скокът на цените в Лимасол – с 40%, и Никозия – с 25%. 

През юни строителните материали са поскъпнали с почти 20% в сравнение с миналия юни, регистрира Статистическата служба. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ