Китай санкционира американските оръжейни компании Lockheed Martin и Raytheon

Китай санкционира американските оръжейни компании Lockheed Martin и Raytheon

Китай санкционира американските оръжейни компании Lockheed Martin и Raytheon

Китайското министерство на търговията (MOFCOM) обяви в четвъртък санкции срещу американските компании Lockheed Martin Corporation и Raytheon Technologies Corporation за предполагаемо предоставяне на оръжия на Тайван, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Министерството постави двете компании в областта на отбраната в "списък с ненадеждни субекти" заради продажбите на оръжие на Тайван, като това са последните му санкции срещу тях. Министерството забрани на двата оръжейни конгломерата на САЩ да „се занимават с дейности по внос и износ, свързан с Китай" и да правят инвестиции в тази страна. То също така забрани на представители на висшия мениджмънт на компаниите да влизат и работи в Китай, анулира разрешенията за пребиваване за всеки техен персонал в страната и наложи глоби, които са двойно по-високи от договорените суми за техните продажби на оръжия за Тайван.

Не е ясно как Китай ще наложи такива глоби, които според него трябва да бъдат платени в рамките на 15 дни. Министерството на търговията им нареди да се съобразят с новите правила в рамките на не повече от 15 дни. MOFCOM заяви, че решението е взето в опит да "се защитят националният суверенитет, сигурността и интересите на развитието".

"Ако това решение не бъде изпълнено в рамките на срока, работният механизъм на Списъка на ненадеждните субекти ще предприеме допълнителни глоби и други мерки в съответствие със закона", добави китайското търговско министерство.

Мерките идват на фона на повишено напрежение, след като американската армия свали това, което според тях е китайски шпионски балон, и ден след като Пекин предупреди за "контрамерки срещу съответните американски субекти, които подкопават суверенитета и сигурността на Китай". Миналия февруари Китай санкционира отново двете фирми заради продажбата на оръжия за 100 милиона долара на Тайван, който Пекин счита са отцепил се китайски район.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ