Китай се закани на Германия, ако пречи без причина на негови фирми за 5G мрежата

Китай се закани на Германия, ако пречи без причина на негови фирми за 5G мрежата

Китай се закани на Германия, ако пречи без причина на негови фирми за 5G мрежата

Китай няма да „бездейства“, ако Германия реши да забрани на негови телекомуникационни фирми да участват в изграждането на 5G мрежата в европейската страна без да предостави неопровержими доказателства, че те представляват заплаха за „националната сигурност“, заяви китайският посланик в Германия У Кън в интервю за вестник „Берлинер цайтунг“ и цитиран от Радио Китай.

„Разбираемо е, че Берлин иска да подобри сигурността на собствената си мобилна мрежа, но това не трябва да се използва като извинение за политизиране на нормалното икономическо и търговско сътрудничество между нашите страни“, посочи дипломатът.

Германски медии съобщиха по-рано, че правителството планира да въведе ограничителни мерки през тази година, в рамките на обмисляната от ЕС задължителна забрана за своите членове да не работят с компании, за които се смята, че представляват риск за сигурността на 5G мрежите.

„От зората на 2G, китайски доставчици участват в изграждането на германски телекомуникационни мрежи и досега е нямало проблеми. Ако Германия изключи китайски фирми без основателна причина, това не само противоречи на пазарните принципи, но и нанася вреда на самата страна“, каза У Гън, добавяйки, че китайските компании не се притесняват от пазарната конкуренция, но се нуждаят от справедливо отношение. „Китайските компании допринесоха за стремежа на Германия към дигитализация. Сега те стават все по-големи и по-силни, но се разглеждат като трън в очите на някои хора – типично поведение на „ритане надолу по стълбата“, казва още посланикът. „Разбира се, ние ще продължим да комуникираме с германската страна този въпрос и заедно да търсим решение, надявайки се, че проблемът може да бъде решен разумно“, добавя той.

Доклад от 2022 г. на датската фирма Strand Consult, установи, че 59 процента от 5G RAN мрежите в Германия идват от китайски доставчици, включително Huawei и ZTE. Националният железопътен оператор на страната ще трябва да похарчи до 400 милиона евро, за да подмени всички компоненти в своята инфраструктура, доставени от Huawei, съобщи по-рано германското новинарско списание „Шпигел“.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ