Kodak продава патенти, за да излезе от фалита

Kodak продава патенти, за да излезе от фалита

Kodak продава патенти, за да излезе от фалита

Kodak, който обяви фалит вчера има намерение да съживи фирмата отново. Една от основните стъпки, които ще предприеме компанията е да продаде около 1100 собствени цифрови патента.

Интелектуалната й собственост вече й е помагала да получи стотици милиони долари комисионни от други производители на електроника. Смята се, че патентите могат да бъдат продадени на много изгодна цена, коментира bTV..

Според ръководството компанията ще успее да излезе от процедурата по банкрут още следващата година и ще се заеме основно с печатния си бизнес. При това процесът по преструктуриране на дълга й няма да се отрази на дейността й.

Kodak ще продължи да функционира, да изплаща заплати на служителите и да се разплаща с доставчиците, благодарение на получен заем от 950 млн. долара.

Вчера 130-годишна фотографска марка стартира процедура по обявяване в несъстоятелност и поиска защита от кредитори. Компанията бе на ръба на фалита от месеци насам, тъй като не успяваше да погаси дългосрочните си задължения.

Залезът на компанията, смятана за икона в производството на фотоапарати и фотографска техника не е от вчера. Тя така и не успя да прояви гъвкавост и да адаптира производството си към новите условия на дигиталната ера, въпреки че притежава ценни патенти за дигитални снимки. В края на миналата година компанията бе посъветвана да потърси купувач за патентите, които бяха оценени на около 2 млрд. долара, но така и не се стигна до сделка.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ