Кремъл атакуван с дронове, Москва обвини Киев

   Кремъл атакуван с дронове, Москва обвини Киев

Кремъл атакуван с дронове, Москва обвини Киев

Атака с дронове е била предприета срещу Кремъл, заяви пресслужбата на руския президент Владимир Путин.

Москва обвинява Киев, но от администрацията на украинския президент Володимир Зеленски веднага излязоха с категорично опровержение.

„Тази нощ киевският режим направи опит да нанесе удар с безпилотни летателни апарати по кремълската резиденция на президента на Руската федерация“, гласи съобщението.

Според пресслужбата на държавния глава "към Кремъл са били насочени два безпилотни летателни апарата". „В резултат на своевременните действия на военните и специалните служби с използването на радиолокационни системи за бойни средства устройствата бяха изведени от строя.“, съобщават още от администрацията на Путин.

Руският президент Владимир Путин не е пострадал и продължава да работи както обикновено, съобщиха от пресслужбата като уточняват, че на територията на Кремъл са се разпилели осколки и останки от обезвредените безпилотни летателни апарати, но няма жертви и материални щети.

Кремъл разглежда опита за атака на киевския режим като планиран терористичен акт и покушение срещу президента на Руската федерация в навечерието на Деня на победата. „Разглеждаме тези действия като планиран терористичен акт и покушение срещу президента на Руската федерация, извършен в навечерието на Деня на победата, парада на 9 май, на който е планирано присъствието и на чуждестранни гости“, се казва в съобщението.

Русия си запазва правото да отговори на опита за удар по Кремъл, където и когато намери за добре, добавят от администрацията на Путин.

Киев няма никаква съпричастност към атаката с дрон срещу Кремъл, заяви на брифинг говорителят на президента на Украйна Сергей Никифоров. По думите му Киев няма информация за нощни атаки срещу Кремъл. Никифоров смята, че случилото се "е изостряне на обстановката преди 9 май".

Участието на Киев в инцидента отрича и Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на кабинета на украинския президент. "Украйна няма нищо общо с атаките с дронове срещу Кремъл", каза Подоляк, цитиран от агенция Франс прес.

По-рано пресслужбата на руския лидер съобщи, че в нощта на 3 май Киев се е опитал да удари резиденцията на президента на Руската федерация в Кремъл с помощта на дронове. Два безпилотни летателни апарата са били насочени към Кремъл, но  руските военни и специални служби са ги обезвредили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ