МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

МААЕ потвърди, че около Запорожката АЕЦ има разположени мини

Експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) потвърдиха наличието на мини в близост до Запорожката атомна електроцентрала, окупирана от руските войски, предадоха ДПА и БТА.

В изявление, в което се цитира генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, агенцията съобщава, че по време на инспекцията в неделя екипът ѝ е видял "няколко мини, разположени в буферната зона между вътрешните и външните бариери на обекта". Агенцията заяви, че мините са били разположени в зона с ограничен достъп, недостъпна за персонала на централата, и че екипът ѝ не е забелязал нито едно от устройствата "в рамките на вътрешния периметър на обекта".

"Наличието на такива експлозиви на площадката е несъвместимо със стандартите за безопасност на МААЕ и ръководството за ядрена сигурност и създава допълнителен психологически натиск върху персонала на централата - дори ако първоначалната оценка на МААЕ, основана на собствените ѝ наблюдения и разясненията на централата, е, че евентуална детонация на тези мини не би трябвало да повлияе на системите за ядрена безопасност и сигурност на площадката. Екипът ще продължи взаимодействието си с централата", се казва в текста.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ