Макрон обмисля блокиране на социалните мрежи в случай на нови размирици

Макрон обмисля блокиране на социалните мрежи в случай на нови размирици

Френският президент Еманюел Макрон обмисля да блокира социалните мрежи в борбата си срещу по-нататъшни размирици във Франция, предадоха ДПА и БТА.

Ще бъде необходимо да се помисли за това за какво използват социалните мрежи протестиращите младежи и за евентуални забрани, заяви Макрон на среща с кметове в Париж, съобщи телевизия BFMTV.

"И ако нещата излязат извън контрол, може да се наложи да се поставите в позиция да регулирате (социалните мрежи) или да ги затворите. Това определено не бива да се прави в разгара на събитията и се радвам, че не се наложи да го правим", каза Макрон.

Още в петък президентът обвини социалните мрежи за ескалацията на насилието по време на протестите срещу полицейската бруталност. Според него изразилите се с насилие събирания са били организирани чрез социалните мрежи. Сега Макрон заяви, че за работата със социалните мрежи трябва да се мисли спокойно. "Защото когато те се превърнат в инструмент за събирания или за опити за убийства, това е истински проблем".

Междувременно в Северна Франция на границата с Белгия е засилен контролът, за да се спре вносът на фойерверки, съобщи вестник “Паризиен”, като се позова на префектура в района.

Целта е да се попречи на участниците в безредиците да се снабдят с фойерверки. Хора с пиротехнически изделия вече са били спирани и от двете страни на границата. Префектурата в Северна Франция разпореди забрана за продажба и пренасяне на фойерверки и бензин в бидони до средата на юли.

След смъртта на 17-годишния Наел от полицейски куршум по време на спиране на пътя  във вторник миналата седмица Франция е разтърсена от сериозни безредици. Неведнъж е имало случаи на грабежи, палежи и ожесточени сблъсъци между полицаи и бунтовници. Полицаят, произвел изстрела по младежа, се разследва по подозрение в непредумишлено убийство.

Междувременно Франс прес съобщи, че вълната от безредици е нанесла досега щети на поне 370 банкови и около 150 пощенски клона.

Четиресет процента от атакуваните 370 банкови клона се намират в столичния регион Ил дьо Франс. "В 80 от тях щетите са много сериозни, някои са направо срутени", заяви пред АФП представител на асоциацията на френските банки.

По-рано френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер съобщи, че от 27 юни насам участниците в безредиците са подпалили и разграбили над 1000 магазина и 200 търговски центъра из цялата страна.

Отделно от това около 150 пощенски клона са претърпели щети в хода на безредиците, информира АФП, като се позовава на представител на държавните пощи на Франция.

По негови данни 80 пощи остават затворени заради сериозни разрушения и повреди.

"В някои от пощенските клонове щетите са значителни, така например на места пожарите са унищожили писмата и колетите", каза пред АФП представителят на пощите.

Информациите сочат още, че 80 банкомата на френската "Банк Постал" (Пощенска банка - бел. ред.), разположени в пощенските клонове, също са унищожени от участниците в безредиците. Във Франция има общо 7000 пощенски клона.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ