Марио Драги от Киев: Ще възстановим всичко

Марио Драги от Киев: Ще възстановим всичко

Марио Драги от Киев: Ще възстановим всичко

Лидерите на Франция, Германия и Италия, Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Марио Драги, които са на посещение в Киев, се срещнаха за първи път от началото на войната с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Визитата на тримата западни лидери в Украйна демонстрира подкрепата на Запада за Киев. А украинското правителство се надява, че тя ще бъде последвана от конкретни действия за подпомагане на Украйна във войната с Русия, отбелязва Ройтерс.

Към тримата западни държавни лидери в Киев днес се присъедини и румънският президент Клаус Йоханис, който също присъства на срещата със Зеленски. За Йоханис това е също първа визита в Киев, информира БТА.

Володимир Зеленски им благодари за това, че показват по този начин солидарност с неговата страна, предаде Ройтерс.

"Ние ценим вашата солидарност с нашата страна и с нашия народ", написа Зеленски в "Телеграм".

Визитата на четиримата държавници, особено на Шолц, Драги и Макрон е била организирана в продължение на няколко седмици, отбелязва Ройтерс. Те пристигнаха в Украйна с влак, пътувайки 10 часа. Румънският президент се присъедини към тях на по-късен етап. 

Ройтерс, както и френски и италиански медии припомнят, че и Макрон, и Драги, и Шолц бяха обект на критики заради техните позиции спрямо руския президент Владимир Путин, възприемани като прекалено уважителни.  Шолц, Макрон и Драги казват обаче, че са силни поддръжници на Украйна и че са предприели големи практически стъпки, за да намалят зависимостта на Европа от руска енергия и да намерят оръжия за подпомагане на Киев. 

Преди да отидат в Киев за среща със Зеленски тримата западни лидери и румънският им колега посетиха Ирпин и видяха там цялото варварско измерение на войната в Украйна, отбелязва Франс прес. Там те видяха опожарени и разрушени блокове. На стената на разрушена кооперация се четеше на английски "Make Europe Not War" ("Правете Европа, а не война"). Макрон видя текста и  коментира надписа: "Това е добро послание (. . .) много е вълнуващо да го видим". 

Френският президент също така приветства "героизма" на украинците и увери, че Франция "неизменно стои зад тях". "Всички сме виждали тези кадри на един опустошен град, който е едновременно град-герой, защото именно тук, между другото, украинците спряха руската армия, която напредваше към Киев. Затова той символизира героизма на армията, но също и на украинския народ", каза френският президент. "Украйна трябва да може да устои и да победи", каза още Макрон.

Френският президент каза пред придружаващите го журналисти, че е видял "белезите на варварството" в "град, който е бил разрушен" от руските сили. "Руската армия беше спряна близо до няколко други градове, където са извършени масови убийства, където имаме първите следи от нещо, което представлява военни престъпления", допълни Макрон.

"Ще възстановим всичко", увери италианският премиер Марио Драги и добави, че руснаците "са разрушили детски градини, спортни игрища, но всичко ще бъде възстановено".

"Украинският град Ирпин, както и преди това Буча станаха символ на невъобразимата жестокост на руската война, на безсмислено насилие", написа Шолц в Туитър и допълни: "Бруталното разрушаване на този град отправя предупреждение: тази война трябва да спре". 

Ирпин, разположен на северозападните подстъпи към Киев, бе арена на ожесточени сблъсъци между руснаците и украинците през първите дни от руското нашествие, започнало в края на февруари. Руската армия бързо пое контрола над този район и  го държа под контрол до края на март. Киев обвини тогава руските сили, че са извършвали в Ирпин военни престъпления, също и в съседни градове като Буча и Бородянка, след като след изтеглянето на руските войски там бяха открити стотици тела на цивилни. По случаите са образувани международни разследвания. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ