Мариупол става Жданов?

Мариупол става Жданов?

Мариупол става Жданов?

 Руските окупатори на Мариупол планират да организират  референдум и да преименуват града на Жданов. Това пише днес Kyiv Post, позовавайки се на съобщения в специален чатбот, създаден от украинските власти, където жителите на града могат да разказват анонимно за ситуацията там.

В окупирания от 20 май град са останали около 150 000 жители, чийто живот прилича на сцени от постапокалиптичен филм – без ток, питейна вода и храна, разрушени сгради и публична инфраструктура, гробове навсякъде, дори и в детските площадки.

Жителите на Мариупол съобщават за четири големи филтрационни лагера, където хиляди мъже са държани и след това мобилизирани на фронта. Сертификатът за филтриране е задължително условие за относително безопасно придвижване в града. Това е и основният документ за кандидатстване за пропуск за напускане на града. Хората, чиито домове са разрушени, са принудени да живеят на открито, а по-голямата част от населението обитава опасно нехигиенични условия жилища. За останалите без дом окупаторите бетонни бараки без отопление или други комунални услуги.

Заплатите и пенсиите са недостатъчни за покриване на основните нужди, а хуманитарната помощ е основният източник на храна за по-голямата част от населението. Липсата на питейна вода е най-големият проблем за населението.

Смъртността в Мариупол продължава да расте, пише Kyiv Post. Според информацията от чатбота през миналата седмица в една спешна болница са починали 36 души. Най-малко 20% от всички пациенти умират в болниците на града.

Според украинските власти най-малко 22 000 цивилни са загинали през първите три месеца на войната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
С мъдър подход към емоциите
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи