Международното бюро по мореплаване похвали намаляването на пиратството в света

Международното бюро по мореплаване похвали намаляването на пиратството в света

Международното бюро по мореплаване похвали намаляването на пиратството в света

В доклад за първото полугодие Международното бюро по мореплаване (МБМ) похвали намаляването на пиратството в света, предаде специално за БТА нигерийската агенция НАН.

Според данните, получени от бюрото, през първата половина на 2022 г. е регистриран най-ниският брой инциденти от 1994 г. насам, като това доказва усилията за повишаване на осведомеността, така че водите в световен мащаб да станат безопасни.

Декларацията на Гвинейския залив за намаляване на пиратството потвърди, че не е имало случай на отвличане на моряци една година след декларацията от май 2021 г. Това се счита за похвален напредък в сравнение със статистиката от 2020 г., когато бяха отвлечени 130 моряци. Докладът за състоянието от декларацията на Гвинейския залив също потвърди, че не е имало нито един случай на отвличане с цел откуп през 2022 г., срещу 20 случая през 2020 г. и 12 през 2021 г.

В отговор генералният директор на NIMASA, д-р Башир Джамо, каза, че Нигерия се е ангажирала да поддържа духа на успеха, отбелязан напоследък в борбата срещу пиратството в региона.

„Приятно е, че международната морска общност признава напредъка, постигнат досега. Това е пряк резултат от сътрудничеството между национални, регионални и нерегионални заинтересовани страни. Надяваме се, че тази тенденция ще се запази и много скоро ще започнем да се възползваме от предимствата, като например промяна на статута по отношение на застрахователната премия, изплащана за свързани с Нигерия товари“, каза той.

Джамо каза, че Балтийският и международен съвет по мореплаване, най-голямата в света организация с пряко членство за корабособственици, чартърни превозвачи, корабни брокери и агенти, призова за ефективно и пълно разгръщане на проекта "Дийп Блу Асетс" (Deep Blue Assets) за задачи за борба с пиратството.

„Ключът към успехите във войната срещу пиратството са усилията на нигерийския флот за ограничаване на пиратските лагери, крайбрежното наблюдение на проекта "Дийп Блу Асетс" и сътрудничеството с международните военноморски сили за правоприлагане край нигерийски води", каза Джамо

Директорът на МБМ Майкъл Хаулет също потвърди, че през първата половина на 2022 г. не е имало случай на отвличане на кораб в нигерийски води. „От 58-те инцидента два бяха класифицирани като пиратски атаки в Гвинейския залив, като нито един от тях не се случи в нигерийски води. Въпреки че намаляването на докладваните инциденти е наистина окуражаващо, МБМ продължава да предупреждава срещу преждевременно задоволство“, каза той.

Хаулет каза, че това не само е добра новина за моряците и корабната индустрия, но е положителна новина за търговията, която насърчава икономическия растеж.

„Но областите, накъдето се измества рискът, и корабната общност трябва да останат бдителни. Насърчаваме правителствата и отговорните органи да продължат своите патрули, които имат възпиращ ефект“, каза още той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ