Над хиляда мигранти достигнаха Канарските острови в Испания за един ден

Над хиляда мигранти достигнаха Канарските острови в Испания за един ден

Над хиляда мигранти достигнаха Канарските острови в Испания за един ден

В събота над 1000 мигранти пристигнаха на Канарските острови в Испания в рамките на един ден, след като предприеха опасно пътуване от Африка. Част от тях са ползвали лодка, на която е имало цели 320 души. Според спасителите това е бил най-натовареният плавателен съд, който някога са виждали, предава Ройтерс.

Червеният кръст, който се е погрижил за мигрантите, заяви, че дървената лодка, пристигнала на остров Ел Хиеро, е поставила своеобразен рекорд за най-много хора, пристигащи в подобен съд. Предишният рекорд принадлежи на лодка с 271 души, която пристигна на остров Ел Хиеро на 3 октомври.

В събота пристигнаха 783 души на Ел Хиеро, 98 души на Тенерифе и 150 души на Гран Канария, съобщи Червеният кръст. Сред пътниците на лодките има жени и малки деца.

В Гран Канария бреговата охрана вкара на буксир дървена лодка с мигранти, сред които и малко дете, в пристанището на Аргинегин. Дървени лодки от предишни пристигания бяха закотвени в пристанището.

Седемте острова на атлантическия архипелаг се превърнаха в основна дестинация за мигрантите, които се опитват да стигнат до Испания, а тази година се увеличиха опитите за преминаване от Сенегал и други африкански страни.
По официални данни между 1 януари и 15 октомври тази година островите са приели 23 537 мигранти, което е с 80% повече от същия период на миналата година.

По данни на благотворителната организация Walking Borders най-малко 1000 души са загинали при опит за пресичане на границата досега през тази година.

На 19 октомври изпълняващият длъжността министър по миграцията на Испания обеща пакет от помощи на стойност 50 млн. евро (53 млн. долара), за да помогне на Канарските острови да се справят с "извънредния миграционен поток".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ