ООН: Индия ще стане най-многолюдната страна в света още тази година

ООН: Индия ще стане най-многолюдната страна в света още тази година

ООН: Индия ще стане най-многолюдната страна в света още тази година

Индия е напът да се превърне в страната с най-голямо население в света, изпреварвайки Китай с почти 3 млн. души повече в средата на тази година, предаде Ройтерс позовавайки се на публикувани днес данни на ООН.

Демографските данни от „Доклад за състоянието на световното население за 2023 г.“ на Фонда на ООН за населението (UNFPA) оценяват населението на Индия на 1, 4286 млрд. души срещу 1,4257 млрд. души за Китай.

Съединените щати са на трето място с приблизително население от 340 млн. души, показват данните. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 г., се казва в доклада.

Експерти по населението, използващи предишни данни от ООН, прогнозират, че Индия ще надмине Китай този месец. Последният доклад на ООН обаче не дава дата кога точно ще настъпи тази промяна.

Представители на Фонда на ООН за населението заявиха, че не е възможно да се посочи конкретна дата поради „неяснота“ относно информацията, която идва от Индия и Китай. Последното преброяване в Индия се състоя през 2011 г., а планираното за 2021 г. бе отменено заради пандемията от COVID-19.

Въпреки че Индия и Китай ще представляват повече от една трета от прогнозираното световно население от 8,045 милиарда, растежът на населението и в двата азиатски гиганта се забавя, като това се случва с по-бързи темпове в Китай.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия, исторически обрат, който се очаква да отбележи началото на дълъг период на намаляване на броя на гражданите на страната. Годишният ръст на населението на Индия е средно 1,2% от 2011 г. насам.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам