ООН: Войната и инфлацията доведоха до бедност 71 млн. души за три месеца

ООН: Войната и инфлацията доведоха до бедност 71 млн. души за три месеца

ООН: Войната и инфлацията доведоха до бедност 71 млн. души за три месеца

Само за три месеца - от март 2022 г. насам, инфлацията, предизвикана от войната, е довела до бедност 71 милиона души, сочат данни на Програмата на ООН за развитие. "Въздействието върху равнището на бедност е драстично по-бързо от шока, предизвикан от пандемията", заявиха от Световната агенция за развитие.

Анализът на 159 развиващи се страни показва, че повишаването на цените на суровините вече има непосредствено и опустошително въздействие върху най-бедните домакинства, като ясно изразени горещи точки са Балканите, държавите от региона на Каспийско море и Африка на юг от Сахара.

"Безпрецедентният скок на цените означава, че за много хора по света храната, която са могли да си позволят вчера, днес вече не е достъпна", заяви ръководителят на UNDP Ахим Щайнер.

"Свидетели сме на тревожно нарастващо разминаване в световната икономика, тъй като цели развиващи се страни са изправени пред заплахата да бъдат изоставени, докато се борят с продължаващата пандемия, смазващите нива на дълга, а сега и с ускоряващата се хранителна и енергийна криза", каза Щайнер. В доклада се посочва също, че целевите парични преводи са по-справедливи и икономически ефективни от общите субсидии.

"Макар че общите енергийни субсидии могат да помогнат в краткосрочен план, в по-дългосрочен план те увеличават неравенството, изострят допълнително климатичната криза и не смекчават непосредствения удар от повишаването на цените ", казва авторът на доклада Джордж Грей Молина, който е и шеф на отдела за стратегически политически ангажименти на UNDP.

По данни на Световната банка само пандемията е довела до 50-годишен връх на дълга в развиващите се страни, който надхвърля повече от два и половина пъти приходите им. Държавите, които са изправени пред най-драстичните последици от кризата по всички линии на бедност, са Армения и Узбекистан; Буркина Фасо, Гана, Кения, Руанда и Судан в Субсахарска Африка; Хаити в Латинска Америка; Пакистан и Шри Ланка в Южна Азия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ