Отмениха без обяснения срещата в Китай между вицеканцлера на Германия и премиерът на страната

Отмениха без обяснения срещата в Китай между вицеканцлера на Германия и премиерът на страната

Срещата между вицеканцлера и министър на икономиката на Германия Роберт Хабек и премиера на Държавния съвет на Китай Ли Цян, на която германският политик разчиташе като част от пътуването си до Китай, няма се състоят, съобщи Die Welt, позовавайки се на представители на германската делегация.

Според тях срещата "не може да бъде насрочена за сутринта преди заминаването на Хабек за Шанхай, което е било планирано предварително". Не се посочват конкретни причини. Посещението на Хабек в Китай ще продължи до неделя, той иска да обмени мнения с председателя на Държавния комитет за развитие и реформи на Китай Чжен Шанджие, министъра на търговията Уанг Вентао и министъра на промишлеността Цзин Чаунлун. Фокусът ще бъде върху двустранните отношения и актуалните въпроси на икономическата, енергийната и климатичната политика, пише вестникът. В Пекин, влизайки в германското посолство, Хабек се изказа в полза на реформирането на стратегията на Германия спрямо Китай, като каза, че „рано или късно китайската стратегия трябва да бъде актуализирана“.

Преди около година германското федерално правителство разработи стратегия за взаимодействие с КНР. Той описва Китай като партньор, конкурент и системен съперник едновременно, припомня изданието. Вицеканцлерът разкритикува липсата на общ европейски подход към Китай: „Европа е важна и ние трябва да се държим заедно“, каза политикът, цитиран от Die Welt.

Вестникът пише, че в момента назрява търговска война между Европейския съюз и Китай. Европейската комисия иска да наложи наказателни мита върху китайските електрически автомобили, Китай вече заплаши да предприеме контрамерки.

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ