Германия се опитва да предотврати или поне да смекчи новите мита за китайските електромобили

Германия се опитва да предотврати или поне да смекчи новите мита за китайските електромобили

Германското правителство се опитва да предотврати влизането в сила на новите мита на ЕС върху китайските електрически автомобили или да ги смекчи, ако пълното предотвратяване на подобна мярка не е възможно, съобщи Bloomberg.

Европейската комисия (ЕК) обяви на 12 юни, че ще увеличи тарифите с до 48 процента от 4 юли, в зависимост от степента, до която компаниите сътрудничат на разследването на ЕС. Китайските производители на автомобили бяха обвинени в нарушаване на правилата на СТО и манипулиране на пазара чрез държавни субсидии.

Берлин иска ЕС да може да намери решение в преговорите с Китай, преди да въведе нови мита. Германски служители също вярват, че имат съюзници в рамките на блока, които също не подкрепят увеличаването на митата за внос на китайски електрически превозни средства, посочва Bloomberg.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек каза, че е „възможно да се опитаме и да се надяваме да успеем да спрем“ заплахата от рязко покачване на митата. Той ще посети Китай следващата седмица и очаква да обсъди въпроса с местните власти.

По-рано стана известно, че новите мита на Европейския съюз (ЕС) върху вноса на китайски електрически автомобили ще струват на Пекин почти четири милиарда долара. В същото време Китай се закани да наложи ответни мита до 25 процента върху автомобили с мощни двигатели, като удари компании като Mercedes-Benz Group и BMW.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ