Полиция пак отведе Грета Тунберг при опит за блокада на петролен обект

Полиция пак отведе Грета Тунберг при опит за блокада на петролен обект

Малко след като шведски съд глоби Грета Тунберг за неподчинение на полицията по време на екологичен протест пред петролен обект миналия месец, активистката отново се опита да блокира достъпа до същия обект и се наложи намесата на полицията, за да бъде отведена оттам, предаде Асошиейтед прес.

Срещу Тунберг и още няколко млади активисти от движението "Риклейм дъ фючър" бяха повдигнати обвинения за това, че те не са се подчинили на полицейско разпореждане да се разотидат, след като на 19 юни са блокирали достъпа до петролен терминал в южния шведски град Малмьо.

"Ако съдът разглежда действията ни за самозащита като престъпление, така да бъде", заяви Ирма Кьолстрьом, говорител на движението, която също е присъствала на протеста на 19 юни. Тя добави, че активистите "трябва да бъдат точно там, където се нанасят щети". 20-годишната Тунберг призна фактите, но отрече да е виновна за извършеното. Тя заяви, че борбата срещу индустрията на изкопаеми горива е форма на самозащита поради екзистенциалната и глобална заплаха от климатичната криза. "Не можем да спасим света, като играем по правилата", заяви тя пред журналисти, след като чу присъдата, и се зарече, че "категорично няма да отстъпи". Съдът отхвърли доводите ѝ и я глоби с 2500 крони (около 240 долара).

Без да бъдат разколебани от присъдата, в понеделник следобед Тунберг и активистите на движението се върнаха на петролния терминал, за да организират друга пътна блокада и в крайна сметка се наложи намеса на полицията, за да бъдат отведени оттам, отбелязва АП, цитирана от БТА. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ