Пожарникари се опитват да овладеят огъня в Национален парк „Дадия” в Гърция

Пожарникари се опитват да овладеят огъня в Национален парк „Дадия” в Гърция

Пожарникари се опитват да овладеят огъня в Национален парк „Дадия” в Гърция

Трети ден гръцките пожарникари се опитват да овладеят огъня в Националния парк „Дадия” в североизточния граничен регион Еврос – част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000” и дом на единствената колония на черни лешояди на Балканите.

Стръмен и неравен терен, съчетан с променливи ветрове, затрудниха усилията на повече от 320 пожарникари, 68 противопожарни камиони, които бяха подпомогнати от 10 самолета за изхвърляне на вода и девет хеликоптера.

До петък вечерта огънят е погълнал над 800 хектара гъста борова гора в уникална екосистема с богата фауна.

Говорителят на противопожарната служба Янис Артопиос съобщи на извънреден брифинг, че стихията се движи на запад и допълни, че „условията са неблагоприятни“, заради резките промени на вятъра, труден достъп и продължителна суша.

В помощ на властите са пристигнали и 32 дървосекачи, както и машини, които през нощта са околовръстния път около село Дадия като предпазна мярка.

Националният парк, разположен в средата на префектура Еврос, обхваща почти 43 000 хектара, от които 7300 са в най-високата категория за защита.

В парка могят да бъдат наблюдавани три от четирите европейски вида лешояди - черен, белоглав и египетски, той е и дом на единствената на Балканите гнездяща популация от черни лешояди.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ