Продажбите на оръжие в световен мащаб са нараснали с 1,9% през 2021 г.

Продажбите на оръжие в световен мащаб са нараснали с 1,9% през 2021 г.

Продажбите на оръжие в световен мащаб са нараснали с 1,9% през 2021 г.

Продажбите на оръжие в световен мащаб са продължили да растат през миналата година с 1,9% спрямо 2020 г. въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките, съобщи ДПА, цитирана от БТА. Растежът е бил по-висок от 2020 г., но по-нисък в сравнение с четирите години преди пандемията от COVID-19. 

Стоте най-големи компании в сектора на отбранителната индустрия са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 млрд. долара през 2021 г., показва доклад, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СМИИМ).

С голяма преднина на първо място в доставките на отбранително оборудване остават корпорациите от САЩ, показват данните в доклада. В проучването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в класирането, които взети заедно са осъществили 51% от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.

На второ място идва Китай с рязко нараснал дял от 18%. Доста по-назад следват Великобритания с 6,8% и Франция с 4,9%. Германия има дял от 1,6%.

С малко увеличение от 0,4 процентни пункта Русия заема дял от 3% преди инвазията в Украйна. Според сведенията руските компании ускоряват производството заради войната в Украйна, но те са изправени пред затруднения с осигуряването на полупроводници, се казва в доклада на СМИИМ. Руските компании са засегнати и от свързани с войната санкции.

Как точно войната в Украйна ще се отрази на данните за оръжейната търговия в света вероятно няма да стане известно преди следващата година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ