Путин: Приемане на Украйна в НАТО няма да укрепи сигурността ѝ и ще доведе до още напрежение

Путин: Приемане на Украйна в НАТО няма да укрепи сигурността ѝ и ще доведе до още напрежение

Евентуалното приемане на Украйна в НАТО не само няма да укрепи сигурността ѝ, но и ще доведе до допълнително напрежение на международната арена. Това заяви президентът на Русия Владимир Путин в първия си коментар след завършилата по-рано тази седмица среща на Алианса във Вилнюс, съобщи БНР. 

В ефира на държавната телевизия Владимир Путин заяви, че стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО е бил една от причините за така наречената от него "специална военна операция". Освен това Путин увери, че западните оръжейни доставки, включително на ракети с далечен обсег, не променят съществено ситуацията на бойното поле. 

"Доставката на нови оръжия само ще влоши ситуацията. Ще я влоши за украинската страна и ще разпалва конфликта по-нататък".  Руският президент коментира и обещаните на Украйна от Г-7 гаранции за сигурност. "За нас няма нищо необикновено в това, което беше декларирано и в НАТО, и в Г-7. Ние не сме против обсъждането на подобни въпроси. Но при едно задължително условие - гарантиране на сигурността на Руската федерация". 

По повод изтичащата на 17 юли "зърнена сделка" Путин допусна, че Русия може да излезе от нея и да се върне тогава, когато руските условия бъдат изпълнени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ