Ричард Брансън лично се застъпи за руски банкер, призова Лондон да го извади от санкционния списъка

Ричард Брансън лично се застъпи за руски банкер, призова Лондон да го извади от санкционния списъка

Британският милиардер, основател на Virgin Group Ричард Брансън призова властите на Обединеното кралство да премахнат санкциите срещу руския бизнесмен Олег Тинков, пише The Times. Според изданието сър Брансън е изпратил и обръщение до британското външно министерство.

„Въпреки че Олег Тинков е богат руски бизнесмен, той никога не е бил олигарх. Винаги съм го познавал като динамичен предприемач, който сам се е изградил“, казва Ричард Брансън, добавяйки, че смята налагането на санкции срещу Тинков за „неразумно“. Освен това британският милиардер подчерта, че „винаги е подкрепял и симпатизирал на Тинков“.

Британското външно министерство засега не коментира призива на бизнесмена.

Обединеното кралство наложи санкции на Олег Тинков през март 2022 г. с мотива, че е акционер в Tinkoff Bank, организация, работеща в „индустрия от стратегическо значение“ за руското правителство, и в това си качество „е участвал в получаването на облаги или подкрепата на руското правителство“.

„Таймс“ припомня, че Олег Тинков остро осъди войната и се отказа от руското си гражданство, заявявайки, че не иска да бъде свързван с „фашизма на Путин“.

Тинков беше принуден да продаде дела си в TCS Group Holding, компанията майка на руската група Tinkoff, и в резултат на това, според Forbes, състоянието му намаля от няколко милиарда долара до около 860 милиона.

От всички страни в света, прилагащи санкции спрямо Русия и нейни граждани само Великобритания и Австралия включиха в санкционните си списъци Тинков, който сега живее в Европа.

В началото на март тази година, самият  Тинков се обърна към британските власти с молба да премахнат санкциите. В изявлението си той отбеляза, че е съгласен с решението на Лондон да наложи санкции срещу онези, които подкрепят руското ръководство или допринасят за военния конфликт в Украйна. Отказа се и от руско гражданство.

Според Bloomberg бившият ръководител на ЮКОС Михаил Ходорковски, който живее в чужбина и е обявен от руските власти за чуждестранен агент, както и председателят на Антикорупционния фонд, Леонид Волков (включен в регистъра на руските власти за чуждестранни агенти и списъка на екстремистите, също искат премахване на санкциите за Тинков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ