Обмислят спасителна мисия до Международната космическа станция

Обмислят спасителна мисия до Международната космическа станция

Обмислят спасителна мисия до Международната космическа станция

Русия обмисля "спасителен" план за изпращане на празен космически кораб до Международната космическа станция (МКС), който да върне на земята предсрочно трима космонавти. Това стана ясно на пресконференция на представители на космическите агенции на Русия и Съединените щати, "Роскосмос" и НАСА, дни след като бе съобщено за проблем с охлаждаща течност на капсулата на "Союз", докато корабът е скачен с МКС.

Двете агенции съвместно продължават разследването на инцидента с охладителните механизми на външния радиатор на капсулата, претърпели пробив по време, когато се подготвяше излизане в открития космос миналата седмица.

Сред споменаванните от руски представители версии в последните дни бе и среща с микрометеорит; възможни са обаче и други проблеми, като например удар с космически боклук.

Решението за как точно ще се върнат космонавтите не е окончателно: дали ще бъде изстреляна друга капсула, или (по-малко вероятно) ще се върнат със сегашната, въпреки проблемите ѝ с охлаждането.

Течът на 14 декември продължи с часове и остави радиатора без охлаждаща течност, която се използва за регулиране на температурите в отделението за екипажа на космическия кораб. В резултат "Роскосмос" отмени космическата разходка, чието начало предстоеше същия ден. Повредата спира всички бъдещи разходки на астронавтите за неопределено време.

Космонавтите Сергей Прокопиев и Димитрий Петелин, които по това време бяха подготвени за космическа разходка, летяха до МКС на борда на вече повредената капсула Союз MS-22 заедно с американския астронавт Франк Рубио през септември.

В момента на борда на МКС има седем души. Ако "Союз" се окаже неподходящ за пилотиран полет, това би означавало, че станцията радполага само с един авариен кораб за спасяване на обитатели при по-голям проблем, който при това може да побере само четирима.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Цитат на деня
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември