Русия започна евакуация на жителите на Херсонска област

Русия започна евакуация на жителите на Херсонска област

Русия започна евакуация на жителите на Херсонска област

Русия започна евакуация на жителите на Херсонска област. Според официалната версия на местните власти така ще може да бъде осигурена маневреност на военните "по време на прочистването на територията от въоръжените сили на Украйна /ВСУ/."

Зам.-губернаторът на областта Кирил Стремоусов призова жителите да отпътуват за други руски региони, съобщават медиите в страната. „Администрацията на Херсонска област препоръчва да се възползвате от възможността за хуманитарно пътуване за почивка и възстановяване в Русия“, пише Стремоусов в Telegram. Назначеният от Москва губернатор на областта Владимир Салдо от своя страна посъветва жителите на Херсон и околностите да напуснат района заради по-честите ракетни удари и сражения. На 13 октомври Салдо се обърна и към руското ръководство с молба да помогне за заминаването на жителите на региона в други части на страната, заради засиленият обстрел на гражданска инфраструктура. Заместникът му Стремоусов обясни след това, че призивът на губернатора Салдо не е за евакуация и изтъкна, че предложението за напускане на жителите на областта „не е родено днес“.

Въпреки, че зам.-губернаторът заяви, че "евакуация не е имало и няма да има", в Русия днес се очакват първите евакуирани от Херсонска област. В действителност действията на властите в Херсон се възприемат като невъзможност от страна на Москва да удържи анексираните от нея територии. Контра-офанзивата на украинската армия продължава, като в последния месец са освободени над 600 населени места в окупираните от Русия територии, съобщи украинското министерство на реинтеграцията.

Руската армия обаче е постигнала тактически напредък към град Бахмут, в източната част на Донецка област, по данни на британското разузнаване. Бахмут се намира на главния път към градовете Славянск и Краматорск. По-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски също заяви, че Бахмут е обект на руско настъпление и е най-трудното направление на фронта към момента. Британският в. "Таймс" в днешна публикация изтъква обещанието на Кремъл да помогне за евакуирането на цивилни от Херсонска област и конкретно на думите на руския вицепремиер Марат Хуснулин, че Москва ще окаже всестранна помощ на властите на областта с евакуацията от Херсон.  

Херсонска област е една от четирите украински области, които се намират отчасти под руски контрол и които Русия неотдавна обяви за своя територия. Мнозина са на мнение, че тя е най-важната от стратегическа гледна точка, тъй като през нея минава единственият сухопътен маршрут към Кримския полуостров.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ