САЩ изостават с графика за оборудване на армията с хиперзвукови ракети

САЩ изостават с графика за оборудване на армията с хиперзвукови ракети

Армията на САЩ, очевидно, няма да може да се придържа към графика и да започне да оборудва първото си звено с хиперзвукови ракети до края на 2023 г., съобщава Defense news, като цитира помощник военният министър на САЩ за придобиване, логистика и технология Дъг Буш.

Буш каза, че след като армията и флотът отмениха тест на хиперзвуков апарат в края на октомври поради проблеми преди изстрелването, сега е изключително малко вероятно армията да оборудва първата си единица с оръжието до края на годината, както беше планирано. Defense news припомня, че армията и флотът вече са отменили два подобни теста през последните месеци.

Буш обясни, че преди да започне да разполага с хиперзвукови ракети (Long Range Hypersonic Weapon, LRHW), армията трябва да проведе поне едно изпитание с бойни стрелби. В тази връзка е трудно тези оръжия да бъдат предадени на войските преди края на 2023 г. В същото време един от факторите, компенсиращи тези трудности, може да се счита фактът, че армията успешно е разположила оръжия със среден обсег за борба с вражеските кораби, включително крилати ракети Tomahawk и зенитни ракети SM-6, добавя Буш.

В началото на септември стана известно, че САЩ са започнали техническа работа по стелт разрушителя USS Zumwalt, за да го подготвят за тестови изстрелвания на хиперзвукови ракети. Съединените щати също ще подготвят друг кораб за разполагане на хиперзвукови оръжия. Очаква се корабите след модернизация да могат да носят 12 неядрени хиперзвукови ракети, разработени по програмата Common-Hypersonic Glide Body (C-HGB).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ